Hogyan válasszunk szőnyeget?

Hogyan válasszunk szőnyeget?

Praktikák, sorrend, prioritások és méretezés

A szőnyegek segítenek a jó hangulat, az otthonos közeg és a kényelem megteremtésében a lakásunkban. A pihe-puha anyagok, vagy épp a növényi rostból szőtt strapabíró lábtörlők, a gyerekszobában, a nappaliban elhelyezett modellek remek lehetőséget adnak a kezünkbe, hogy minél kellemesebb környezetet varázsoljunk az otthoniaknak.

Ugyanakkor van néhány dolog, amire mindenképp oda kell figyelnünk, ha a feng shui pozitív energiáit, a lakberendezés előnyeit, illetve a praktikus berendezést szeretnénk javítani, és nem egy túlzsúfolt, vagy logikátlan, zavaros összképet akarunk tapasztalni nap mint nap.

A kiválasztás menete

Nagyon lényeges, hogy ne a szőnyeget válasszuk ki először, vagy ha mégis így járunk el, nagyon figyeljünk a bútorok kiválasztására is a későbbiekben. Mivel a szőnyeget egyszerűbb és általában olcsóbb is lecserélni, mint a komplett bútorzatot, az ülőgarnitúrát, vagy az íróasztalt, ezért inkább az első verziót érdemes a gyakorlatban alkalmazni.

A méret nagyon lényeges, és számtalan elmélet létezik ebben a kérdésben is. A szoba méretéhez, a bútor elhelyezkedéséhez egyaránt alkalmazkodni kell a lábtörlők, szőnyegek kiválasztásánál. A fotelt, kanapét alapvetően nem tanácsos nekitolni a falnak, legalább 10-20 centiméter távolságot kell hagyni a fal és a háttámlák között. Ez takarítás, higiénia és közérzet szempontjából is fontos, hiszen az összenyomott, összezsúfolt dolgok fullasztó hangulatot, szorult helyzetet sejtetnek.

Optikai szempontok, méretek kiválasztása

Néhány ökölszabály betartásával jó előre megtervezhetjük, hogyan lesz a szobánk tágasabb, kellemesebb, bensőségesebb pár apróság segítségével. Az egyik ilyen, hogy úgy helyezzük el a kanapét, foteleket például, hogy az elülső lábaik a szőnyegen legyenek, ami biztonságot, rendszerességet, melegséget sugároz, a hátsó támaszuk, lábaik pedig már a padlón legyenek. így optikailag tágasabb teret kapunk.

Ha eleve egy nagy, ridegebb tér áll rendelkezésre, akkor ugyanezen gondolatmenet mentén kiderül, hogy az összes bútorláb szőnyegen való elhelyezése bensőségesebbé, összetartóbbá, de szintén rendszerezetté és kellemessé teheti a szobát.

Harmadik esetben, ha egy kis méretű szőnyeget szeretnénk csak elhelyezni a szobában, akkor ne tegyünk rá semmilyen bútort, ne érjenek hozzá lábak. Próbáljuk meg úgy elhelyezni, hogy önmagában színeivel, formájával maximálisan érvényesülhessen a szobában, és ne zavarja meg belógó, benyúló alakzat, szekrény, asztal.

A fal és a szőnyeg közötti távolság

A szőnyeg, mint díszítő elem (tehát ez nem az alapvetően faltól- falig fix padlószőnyeggel burkolt szobákra vonatkozik) ne nyúljon el egészen a szélekig, mert ez se nem esztétikus, se nem praktikus. Az alapszabály nappalik, étkezők esetében a 45 centiméter, mely távolságot a falak és a szőnyeg széle között kell megtartani.

Ez a mérték leginkább akkor szükséges, mikor külön nyíló, zárt szobákról beszélünk. Lehet ez például egy külön bejáratú nappali, egy nagyobb dolgozószoba. Kisebb szobákban, hálókban ez akár 20 centiméterre is csökkenhet, hiszen eleve kisebb területen dolgozunk.

Az asztal és ágy alatti szőnyegek mérete

A hálószobákban arra is oda kell figyelni, hogy a szőnyeg 40-45 centiméterrel nagyobb legyen, mint az ágy körvonala. Ez kifejezetten otthonossá teszi a pihenőtér kialakítását. Az étkezőasztal esetében ez körülbelül plusz 60 centimétert jelent, ami szintén felel azért, hogy kényelmesen, nyugodtan rendezhessük el a székeket, alakíthassuk a teret a vendégek, családtagok száma, elhelyezkedése szerint.

Közlekedő útvonalak, osztott terek, arányok

Még a méreteknél maradva, fontos látni, hogy a kisebb szőnyeg sem jelenthet akármekkora méretet: a kisebb és nagyobb méret relatív, és a berendezési tárgyak függvényében alakul. Tehát óriási, puffos fotelek mellett furán mutat egy nagyon apró kis szőnyeg. Viszont ugyanez az aprócska szőnyeg remekül kiegészítheti az előszoba keskeny bejáróját, vagy a fürdőszoba csap előtti területét.

Azt is jó tudni, hogy a szőnyegek alapvetően a kényelmet, komfortot is biztosítják, ezért a szélek és bútorzat közti arányokat betartva, válasszunk olyan szőnyeget a közlekedési útvonalakra, mint az előszoba, két szoba közötti rész, folyosók, melyek kényelmes járkálás biztosítanak.

Örömteli tervezést kívánunk!

Vélemény, hozzászólás?